Crăciunul se apropie așa că toată lumea se grăbește să pună pe masă preparate din porc. Printre cele mai căutate de români sunt, bineînțeles, șoriciul și slănina. Singura problemă este că nu se mai găsesc în cantități mari, iar astfel au ajuns să fie adevărate delicatese. Acum, un kilogram de șorici poate costa chiar și de 3 ori mai mult decât unul de carne.
Un kilogram și jumătate de șorici care reprezintă cantitatea ce se obține de pe un singur animal, costă în medie 90 de lei. Această sumă este colosală pentru români, iar de acești bani pot cumpăra, de exemplu, un kg de mușchi sau cotlet de porc.
„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, spune Ionuț Anghel, proprietar de carmangerie, conform stirileprotv.ro.
Un client de la o carmangerie s-a dovedit a fi mulțumit de prețuri și susține că în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate, preferă să cumpere direct de la magazinul în care se servesc specialități din carne.
„Cât am cumpărat? De vreo 70 de lei. Chiar este OK, în comparație cu supermarketurile unde nu e calitate. Dacă n-ar fi pielea, n-ar sta oasele”, este părerea unui client.
Claudiu Moise, reprezentatul unui producător de carne de porc susține că în ultimele luni ale anului vânzările sunt aproape duble, iar „vedeta” de pe platoul tradițional de Crăciun, rămâne evident șoriciul.
„Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări. Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul”, spune Claudiu Moise, reprezentant al unui producător de carne de porc.
Chiar și slănina care era cea mai ieftină parte a porcului, a ajuns să reprezinte o delicatesă. În aceeași categorie intră și jumările care au fost tot mai greu de găsit în ultima vreme. În Europa se pare că sunt probleme cu stocurile, iar fermierii s-au orientat anul acesta mai mult spre porcii de carne. Ceea ce înseamnă că nu au stratul gros de grăsime, așa cum mulți dintre români s-au obișnuit.